De dag van de mondgezondheid

20-03-2022

De dag van de mondgezondheid

20 maart is de dag van de mondgezondheid. Het moment om goede mondzorg onder de aandacht te brengen. Een gezonde mond heeft namelijk positieve gevolgen voor uw gehele gezondheid! Hoe is het met de gezondheid van uw mond gesteld?

Kenmerken van een gezonde mond

Een gezonde mond kunt u aan een aantal zaken herkennen. Zo is de kleur van het tandvlees, het gehemelte en de tong bij een gezonde mond lichtroze. Daarnaast is het tandvlees niet gezwollen en bloedt het niet bij aanraking. Merkt u dat uw tandvlees geïrriteerd is of de kleur verandert, neemt u dan altijd contact op met uw tandarts. Uw mond hoort altijd vochtig te zijn en niet te ruiken. Wanneer u last heeft van een slechte adem kan dit komen door een verkeerde mondverzorging. Ook zwellingen, puistjes of zweertjes in de mond of lippen kunnen wijzen op een ongezonde mond. Ervaart u pijnklachten dan is dit ook een reden om aan de bel te trekken en te laten checken of uw mond wel in goede gezondheid verkeert.

Waarom mondzorg zo belangrijk is

Wist u dat er aandoeningen zijn die in de mond voor het eerst zichtbaar worden? Deze kunnen onder andere door middel van pijnklachten, wondjes en ontstekingen naar voren komen. Daarnaast kunnen problemen in de mond gevolgen hebben voor uw algehele gezondheid. Zo kunnen mondproblemen in verband worden gebracht met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, suikerziekte en longklachten. Vaak wordt de invloed van goede mondzorg voor de algehele gezondheid onderschat, waardoor men onnodige gezondheidsrisico's loopt. Goede mondzorg speelt dus een belangrijke rol in de kwaliteit van leven.

Dit kunt u doen voor een goede mondgezondheid

Naast regelmatig op controle gaan bij de tandarts, kunt u zelf thuis het nodige doen om uw mondgezondheid te verbeteren.

1.       Dagelijks reinigen van het gebit: poets minimaal twee keer per dag, twee minuten, met fluoridetandpasta en gebruik tandenstokers of ragers om tussen uw tanden te reinigen.

2.       Beperk het aantal eet- en drinkmomenten naar maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag. Hierdoor beperkt u het aantal zuuraanvallen op uw gebit. Houd met name de drinkmomenten zo kort mogelijk.

3.       Drink water bij dorst, beperk het drinken van suikerhoudende en zure dranken.

4.       Wacht na het eten en drinken van zure producten ongeveer een uur met het poetsen van uw tanden. Hiermee voorkomt u dat u de glazuurlaag van uw gebit aantast.

5.       Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Mondgezondheid voor uw kind

Meer dan twee op de drie kinderen hebben voor hun 18e verjaardag al minstens één gaatje in het gebit. Hartstikke zonde natuurlijk, zeker omdat dit voorkomen kan worden door goede mondzorg. Komt het eerste tandje door bij uw zoon of dochter? Neem ze dan gelijk een keertje mee naar de tandarts. Zo kunnen ze hieraan wennen en kan de tandarts in de gaten houden of de mondgezondheid van uw kind op peil blijft. Verder is het voor het gebit van uw kind erg belangrijk om ook twee keer per dag minimaal twee minuten gepoetst te worden en is het verstandig om kinderen geen flesjes met (dik)sap of limonade te geven, ook niet naar bed. Wilt u meer weten over hoe u het gebit van uw kind gezond houdt? Doe hier de test: https://www.allesoverhetgebit.nl/nieuws/nul-gaatjes-voor-je-kind-hoe-doe-je-dat/

Heeft u nog geen afspraak staan? Maak een controle afspraak bij uw tandarts. Uw gehele mond wordt tijdens de controle gecheckt en er kan advies worden gegeven over de beste verzorging van uw gebit.

Bent u al patiënt bij ons?

Afspraak maken


Nog géén patiënt bij ons? Meld u dan hieronder aan:

Geslacht/Gender:*
BSN (direct invullen versnelt het aanmeldproces) (citizen service number):
Staat u onder bewind?/Are you under guardianship?:*
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?/How did you find us?:

 

TandEnZorg Terheijden
Liesveld 32
4844 RB
Terheijden
Di
8:30 - 12:30
13:00 - 17:00